Παστάκια
Τα υλικά
μας για τη βάση:
200 γρ
κουβερτούρα
250 γρ
βούτυρο
200 γρ
ζάχαρη
130 γρ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
Μία βανίλια
Τα υλικά
μας για την κρέμα:
2 κουτιά
ζαχαρούχο γάλα
200 γρ
ζάχαρη κρυσταλλική
Για τη
διακόσμηση:
200 γρ
ζάχαρη κρυσταλλική
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα με το βούτυρο (δηλαδή, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό και το τοποθετούμε στη φωτιά, πάνω από το κατσαρολάκι βάζουμε ένα ανοξείδωτο μπολ στο οποίο έχουμε βάλει το υλικό που θέλουμε να ζεστάνουμε. Το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει το ανοξείδωτο σκεύος, τα υλικά μας θα λιώσουν με τους υδρατμούς.) Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Στο
μείγμα των χτυπημένων αυγών ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω. Σιγά – σιγά το μείγμα θα γίνεται σοκολατένιο, θέλει υπομονή.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι όπου έχουμε ανακατέψει τη βανίλια. Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά. Σε
τετράγωνο ταψί 20x20. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη
κρέμα:
Σε ένα
κατσαρολάκι βάζουμε τη μισή ζάχαρη και τη τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά
ανακατεύοντας συνέχεια με μία μαρίζ ή σύρμα. Όταν αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε
και την υπόλοιπη ζάχαρη. Το ανακάτεμα συνεχίζεται. Όταν λιώσει καλά η ζάχαρη
και γίνει καραμέλα αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε όλο το
ζαχαρούχο. Το επαναφέρουμε στο μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει ελαφρώς. Το
αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη
καραμέλα:
Σε ένα
αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να
λιώνει ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη. Το ανακάτεμα συνεχίζεται. Όταν λιώσει καλά η ζάχαρη και γίνει καραμέλα την αδειάζουμε σε μία λαδόκολλα και την
απλώνουμε. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Τελικό στάδιο:
Ρίχνουμε τη
κρέμα στη βάση και το τοποθετούμε στο ψυγείο (όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο
το καλύτερο) ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε όμορφα σε μικρά τετράγωνα
κομμάτια. Τέλος σπάμε με τα χέρια μας τη καραμέλα και διακοσμούμε με φαντασία..
(Βλέπετε
μεγάλες ποσότητες γιατί κάναμε διπλή δόση..)
 |
τα υλικά μας |
 |
λιώνουμε τη κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.. |
 |
..και το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι κάπως έτσι |
 |
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά |
 |
προσθέτουμε τη ζάχαρη |
 |
και ανακατεύουμε με το μίξερ εως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει |
 |
Αφού ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα, ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα.. |
 |
..και ανακατεύουμε απαλά |
 |
Τέλος ρίχνουμε τη βανίλια στο αλεύρι.. |
 |
..και το αλεύρι στο μείγμα |
 |
ανακατεύουμε απαλά |
 |
Βουτυρώνουμε και.. |
 |
..αλευρώνουμε στο ταψί |
 |
πετάμε το περιττό αλεύρι |
 |
ρίχνουμε στο ταψί το μείγμα.. |
 |
..και ψήνουμε |
 |
Η βάση μας είναι έτοιμη |
 |
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη ζάχαρη |
 |
όταν γίνει καραμέλα.. |
 |
προσθέτουμε το ζαχαρούχο |
 |
..και ανακατεύουμε |
 |
Η κρέμα είναι έτοιμη |
 |
Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε τη ζάχαρη.. |
 |
..και όταν γίνει καραμέλα |
 |
..τη ρίχνουμε σε αντικολλητικό χαρτί |
 |
Ρίχνουμε τη κρέμα στη βάση και..
|
 |
..διακοσμούμε με φαντασία |
 |
Σερβίρουμε
Από την ομάδα του e-mam, καλή επιτυχία!
|
1 σχόλια:
τα παστάκια έγραψαν...
Δημοσίευση σχολίου