Τα υλικά
μας:
1 ½ κιλό
φλούδες (καθαρό βάρος), το άσπρο μέρος, 35 κομμάτια
1 ½ κιλό
ζάχαρη
1 βαζάκι
γλυκόζη 400γρ.
1 κουτ.
γλυκού ξυνό
Μία χούφτα
ασβέστη
Κόβουμε τις
φλούδες σε τετράγωνα και τρίγωνα κομμάτια. Αφαιρούμε προσεκτικά το πράσινο
μέρος και τη ψίχα. Κρατάμε μόνο το άσπρο. Τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη με
αρκετό νερό όπου έχουμε διαλύσει τον ασβέστη. Τα αφήνουμε για δύο ώρες, ενώ κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Ύστερα τα ξεπλένουμε καλά τα βάζουμε σε μία
κατσαρόλα με νερό (να καλύπτει τα κομμάτια) και τα ζεματάμε σε δυνατή φωτιά. Δηλαδή, όταν
αρχίζει ο βρασμός αποσύρουμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια
τα ξεπλένουμε καλά και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές την ίδια διαδικασία
ζεματίσματος. Έπειτα, βάζουμε στη κατσαρόλα 7 ποτήρια νερού νερό, τις φλούδες
που έχουν αλλάξει χρώμα πλέον και έχουν γίνει σαν ¨τζαμάκι¨, τη ζάχαρη και τη τοποθετούμε στη φωτιά. Το αφήνουμε να
βράσει σε δυνατή φωτιά. Όταν το σιρόπι αρχίζει να κάνει φουσκάλες ρίχνουμε τη
γλυκόζη και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο σιρόπι και το ρίχνουμε
στο νύχι μας, αν μείνει σαν σταγόνα πάνω στο νύχι μας είναι έτοιμο. Αν είναι έτοιμο ρίχνουμε το ξυνό και μετά απο
δέκα λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αποθηκεύουμε αμέσως σε αποστειρωμένα βάζα, βιδώνουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε.
Το καρπούζι να κοιτάξετε να είναι χοντρόφλουδο. Τον ασβέστη θα τον βρείτε στα καταστήματα υλικών οικοδομής. Ο ασβέστης το κάνει τραγανό το γλυκό, δεν υπάρχει κανένας φόβος. Προσοχή μη το αφήσετε πολλές ώρες στον ασβέστη γιατί θα είναι σκληρό μετά. Δύο ώρες είναι αρκετές για ένα νόστιμο και επιτυχημένο γλυκό..
 |
Αφαιρούμε το πράσινο μέρος.. |
 |
..και τη ψίχα |
 |
Κρατάμε μόνο το άσπρο |
 |
παίρνουμε μία χούφτα ασβέστη.. |
 |
..και τον διαλύουμε με νερό σε ένα μπολ |
 |
τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια και το αφήνουμε για δύο ώρες |
 |
Ζεματάμε τις φλούδες... |
 |
..αποσύρουμε και πλένουμε τα κομμάτια, επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές την ίδια διαδικασία |
 |
Μετά από το τρίτο ζεμάτισμα και πλύσιμο, ρίχνουμε 7 ποτήρια νερό.. |
 |
..τοποθετούμε στη φωτιά |
 |
...και προσθέτουμε τη ζάχαρη |
 |
Ανακατεύουμε |
 |
και όταν το σιρόπι κάνει φουσκάλες.. |
 |
..ρίχνουμε τη γλυκόζη |
 |
Το σιρόπι έχει δέσει και έτσι προσθέτουμε το ξινό. Μετά από δέκα λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά |
 |
Σερβίρουμε και....απολαμβάνουμε! |
Από την ομάδα του E-mam.gr καλή επιτυχία!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου