 |
Η συνταγή αυτή είναι αφιερωμένη
στην φίλη, του e-mam,
Μαρία Τσαγκαράκη που μας την ζήτησε! |
Ροξάκια
55 ροξάκια
Τα υλικά μας:
200 ml σπορέλαιο
200 ml γάλα φρέσκο
550 γρ
αλεύρι για όλες τις χρήσει
2 κουτ.
γλυκού μπεϊκιν πάουντερ
1 φακελάκι
μαγιά ξηρή
2 αυγά
2 βανίλιες
2 κουτ.
σούπας κακάο
1 κουτ.
γλυκού κοφτό κανέλα
Για το
σιρόπι:
5 φλιτζάνια
ζάχαρη
5 φλιτζάνια
νερό
Ζεσταίνουμε
ελαφρός το γάλα (χλιαρό, όχι καυτό). Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά τη διαλύουμε με το χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε το λάδι, το μπεϊκιν, τις βανίλιες και τα αυγά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά. Παίρνουμε ένα
δεύτερο μπολ και ρίχνουμε τη κανέλα το κακάο και 200ml (ένα φλιτζάνι δηλαδή) από το πρώτο
μείγμα,
ανακατεύουμε.Βάζουμε 400 γρ αλεύρι
στο πρώτο μπολ (στο άσπρο μείγμα δηλαδή) και 150 γρ αλεύρι στο
δεύτερο
μπολ (στο μείγμα με το κακάο). Άμα χρειαστεί κι άλλο αλεύρι προσθέτουμε.
Η ζύμη δεν θα πρέπει
να κολλάει στα χέρια μας. Χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη
τη κάθε ζύμη. Πλάθουμε το καφέ μείγμα σε ένα μακρύ μπαστουνάκι και το
έχουμε σαν οδηγό, τι εννοώ, παίρνουμε το ένα κομμάτι από την άσπρη ζύμη και το
ανοίγουμε
στο ίδιο μήκος με το μπαστουνάκι αλλά τριπλό σε ύψος.Φτιάχνουμε
δηλαδή ένα παραλληλόγραμμο. Στην αρχή του παραλληλόγραμμου βάζουμε το μπαστουνάκι
και τυλίγουμε σφιχτά. Προσπαθούμε να ενώσουμε το τελείωμα της ζύμης γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα ανοίξουν. Κόβουμε ανά
3 εκ, ανά δύο δάχτυλα και τα
τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε βάλει
μία λαδόκολλα (αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν). Τα ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 με αέρα για 20 λεπτά περίπου. Πρέπει να πάρουν χρώμα
και να σκληρύνουν.Όταν κρυώσουν
τελείως ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τα ροξάκια μας κρύα το σιρόπι καυτό.Σε ένα
κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη, το ανακατεύουμε μία φορά και το
τοποθετούμε
στο μάτι της κουζίνας.Το βράζουμε για δύο λεπτά, (μετράμε δύο λεπτά από το σημείο βρασμού, όχι από τη στιγμή
που το τοποθετήσαμε στο μάτι). Βάζουμε όλα
τα ροξάκια σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί και ρίχνουμε σιγά σιγά με μία
κουτάλα το
καυτό σιρόπι. Μετά από 5-10 λεπτά τα γυρίζουμε να σιροπιαστεί και η άλλη
μεριά, επαναλαμβάνουμε
μέχρι τα ροξάκια να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Έτσι θα
σιροπιαστούν σωστά και θα είναι πεντανόστιμα.
 |
Τα υλικά μας!
|
 |
Ζεσταίνουμε ελαφρός το γάλα |
 |
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά |
 |
τη διαλύουμε με το γάλα |
 |
προσθέτουμε το λάδι |
 |
το μπεϊκιν |
 |
και τα αυγά |
 |
Ανακατεύουμε με το σύρμα |
 |
Σε ένα πιο μικρό μπολ βάζουμε το κακάο με τη κανέλα |
 |
και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το άσπρο μείγμα |
 |
Ανακατεύουμε με το σύρμα |
 |
Στο άσπρο μείγμα ρίχνουμε 400 γρ αλεύρι
|
 |
λίγο - λίγο
|
 |
έως ότου..
|
 |
..έχει αυτή τη μορφή
|
 |
Προσθέτουμε και στο καφέ μείγμα 150 γρ αλεύρι
|
 |
λίγο - λίγο
|
 |
έως ότου.. |
 |
..έχει αυτή τη μορφή |
 |
Φτιάχνουμε ένα μπαστουνάκι από το καφέ μείγμα και ανοίγουμε την άσπρη ζήμη |
 |
Τυλίγουμε σφιχτά |
 |
κολλάμε καλά τις άκρες .. |
 |
..για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο |
 |
κόβουμε με ένα μαχαίρι.. |
 |
..και πιέζουμε |
 |
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα |
 |
Ψήνουμε |
 |
Ρίχνουμε τη ζάχαρη στη κατσαρόλα |
 |
προσθέτουμε το νερό |
 |
ανακατεύουμε |
 |
το βράζουμε για δύο λεπτά |
 |
τα βάζουμε σε μεγάλο ταψί .. |
 |
..και ρίχνουμε το σιρόπι με μία κουτάλα |
 |
Τα γυρίζουμε, για να σιροπιαστούν καλά |
 |
Έτοιμα.. |
\
Από την ομάδα του e-mam, καλή επιτυχία!
2 σχόλια:
Ενα εχω να πω ... οτι δοκιμασα και ειναι καταπληκτικα !!! Ευχαριστω πολύ !!!!
Εμείς σε ευχαριστούμε Μαρία για την έμπνευση!
Δημοσίευση σχολίου